Hooggevoeligheid Hoog Sensitief

Waar zal ik beginnen, er is zoveel over te vertellen!

Vaak werd/ wordt het gezien als iets “zweverigs” maar dit is nergens voor nodig. Hierbij helpt natuurlijk ook dat het wetenschappelijk is aangetoond, scans bewijzen het. Het onderzoek toont aan dat mensen met hoogsensitiviteit (hsp, high sensitief person) de wereld op een andere manier beleven dan mensen die deze eigenschap niet hebben. Het zenuwstelsel is gevoeliger dan bij de meeste mensen. Zo’n 15 tot 20% van de mensen is hooggevoelig. Het is geen aandoening maar een eigenschap, die helaas in onze maatschappij niet altijd gewaardeerd en/of begrepen wordt.

In 2011 kwam ik erachter dat ik hoog gevoelig ben. Rondom mijn diagnose fibomyalgie ben ik veel gaan lezen. Ik kwam toen tot de ontdekking dat fibromyalgie vaak samen gaat met hooggevoeligheid. Toen ik meer over hooggevoeligheid ging lezen, herkende ik alles bij mezelf, het was net of er een verhaal over mij geschreven werd. Er viel zoveel op zijn plek voor mij, dingen uit het verleden, dingen uit het heden, waarom ik op bepaalde manier reageerde op situaties en ga zo maar door.

Maar wat nu dacht ik. Ik zag het als een grote last. Ik kon er niet mee omgaan, logisch, alles moet geleerd worden. Dus ik ging cursussen doen om het negatieve om te buigen naar het positieve. En nu kan ik zeggen dat is me gelukt. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk, maar doordat ik er meer van weet, en doordat ik weet wat mij kan helpen kan ik veel opvangen. En door deze eigenschap te benutten heb ik er in mijn praktijk ook veel aan.

Ik houd eigenlijk helemaal niet van labels en hokjes zoals adhd of autisme, maar ik weet ook dat het je wel kan helpen als je weet waar je moet zoeken. Dat geldt zeker voor de term hooggevoelig, die trouwens niet los staat van “autisme” of “adhd” want ook die diagnoses kunnen weleens te snel gesteld worden, terwijl deze mensen/ kinderen vaak gewoon hooggevoelig zijn.

Hooggevoeligheid is een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Je neemt meer signalen en details waar. Mensen die deze eigenschap hebben krijgen vaak te horen dat ze ‘zo gevoelig zijn’. Je hebt sterk de neiging om af te stemmen op anderen en voor anderen te zorgen. Lawaaierige omgevingen vermijd je liever. Je hebt veel tijd nodig om bij te komen van alle indrukken. Je bent gevoeliger voor kritiek, stemmingen,geluiden,sferen, emoties van anderen, pijn, voeding, dranken, huid, licht etc.

Het gevolg kan zijn dat je overprikkeld raakt. Deze overbelasting kan zorgen voor veel verschillende klachten,zoals; moeheid, somberheid, heftige emotionele reactie, bevriezen, burn-out klachten, angsten etc.

Het gevolg kan ook zijn dat jij jezelf kwijt raakt door je continu maar aan te passen, te voldoen aan de verwachtingen. Vaak voelen hooggevoelige mensen zich anders, ze kunnen zelfs gaan denken dat er iets mis is met ze. Hierdoor kan het zijn dat ze hun hooggevoeligheid naar de achtergrond drukken waardoor ze over hun eigen grenzen gaan, met alle gevolgen van dien.

Mijn ervaring is dat je op een gegeven moment geen keuze meer hebt, het is niet meer de vraag of je er iets mee wilt, maar het wordt meer een gevoel dat je er iets mee moet, dat je er niet meer omheen kunt.

De meeste hooggevoelige mensen (70%) zijn rustzoekers,ze zijn meestal rustig en hebben behoefte aan regelmaat. Ze vermijden het liefst grote druktes  en nemen niet graag risico’s.

30% van de hooggevoelige mensen zijn sensatiezoekers of hss ( high sensotion seeker)

Ze zoeken prikkels/sensatie bewust op. Tegelijk hebben ze ook soms behoefte aan rust en afzondering. Dit kan soms verwarrend zijn voor de omgeving. Ze zijn extraverter en durven meer risico te nemen.

Accepteren van je hooggevoeligheid is de eerste stap op weg terug naar jezelf! Erken je gevoeligheid en leer met zachte ogen naar jezelf te kijken!

Zoals ik al eerder zei, kan ik hier nog zoveel meer over vertellen, maar dan wordt dit wel een heel lang verhaal hahaha. Hieronder nog wat tips die jou wellicht kunnen helpen. En je mag natuurlijk altijd contact met me opnemen

  • Lees erover zodat je het hoogsensitiviteit beter leert begrijpen en dus jezelf. Benut internet, boeken van Elaine N. Aron – Felix Brabander of als je twijfelt zoek een test op
  • Praat erover met andere hoogsensitieve personen. Er zijn diverse groepen op Facebook waar je je ervaringen kan delen.
  • Luister naar je lichaam en ga niet door tot je erbij neervalt.
  • Leer je grenzen kennen en geef ze duidelijk aan.
  • Geniet van de mooie momenten.
  • Ontdek je hoogsensitieve talenten en ga deze steeds meer integreren in je werk & leven.
  • Neem even afstand voor je “ja”zegt.
  • Spreek uit als je een bepaalde spanning voelt bij iemand. Kijk wel of de situatie passend is. Maar hoe meer je dit uitspreekt en je wordt bevestigd in wat je voelt, hoe meer je kan vertrouwen op je eigenschap.