Een methode waar ik o.a. ook gebruik van maak binnen mijn behandelingen is de Burn out Release.
Stress / overprikkeling is een grote veroorzaker van veel klachten en ziekten. Meestal een opeenstapeling van mentaal, fysiek en emotionele klachten. De energie blokkeert, door gebruik te maken van de burn out release zorgen we ervoor dat de energie weer kan stromen en kijken we ook naar achterliggende thema’s. De release gebruik ik altijd in combinatie met de Emotie Pressuur . Deze gaat uit van de meridianen, dit zijn energiebanen bekend uit de Chinese geneeskunde, het werkt op zowel mentaal, fysiek en emotioneel vlak.
In de behandeling maak ik gebruik van mijn duimen die ik met druk zal plaatsen op de drukpunten die weer overeenkomen met een emotioneel thema. Het zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd en je gaat veel loslaten. Enkele voorbeelden waar de meridianen voor staan; Galblaasmeridiaan= je gal spuwen,frustratie, longmeridiaan =verdriet/huilen, maagmeridiaan=zorgen maken/ zenuwen, levermeridiaan=(onderdrukte) boosheid.
In deze behandelingen gebruik ik mijn gevoel en intuïtie, en zal ik gebruik maken van een protocol en de accupunctuur atlas. Het blijft elke keer weer bijzonder om terug te horen dat de drukpunten waar ik op druk en de emotie die daarbij hoort, vaak zo herkenbaar is voor de mensen die de behandeling ondergaan.
In al mijn behandelingen vind ik het zo belangrijk om het lijf ook mee te nemen. Vaak wordt het vergeten wat de impact is op je lijf en wat er anatomische gezien allemaal gebeurd.
Denk aan celgeheugen, denk aan hormonen, denk aan de neurotransmitters etc, etc.
Zo zijn er vele processen in je lijf en gelukkig sta je daar niet teveel bij stil. Maar dit toont wel aan dat lichaam en geest nooit gescheiden kunnen worden.
Mijn achtergrond als verpleegkundige en de opleiding medische en psychosociale basiskennis dragen bij aan de kennis die ik hierover heb opgedaan.
Hieronder zal ik mijn best doen om het 1 en ander toe te lichten, wat er gebeurd in je lijf bij stress, overprikkeling, overspannen en burn out;
Een mens heeft stress nodig en daar is niks mis mee als dit gezonde stress is, als er ook ontspanning is en het in balans wordt gehouden.
Bij stress gebeurd er van alles in het lichaam in korte tijd, er wordt veel van het lichaam gevraagd. Denk bijv. aan spierspanning, verhoogde werking adrenaline en hormonen, verhoogde bloeddruk, verhoogde ademhaling, afvalstoffen afbreken, de cellen die herstellen etc
Anatomisch gezien is dit logisch en heeft dat te maken met je sympatisch en parasympatisch stelsel
Het sympatisch stelsel zorgt voor aanleiding en actie
Het parasympatische stelsel zorgt voor rust, ontspanning en herstel.
Op het moment van de piek gaat het mis.
Na de actie, heb je een piek met resultaat. Er moet een resultaat bereikt worden om vervolgens rust te krijgen. Maar als er geen resultaat bereikt wordt dan heb je continu actie.
Het sympaticus (actie) schakelt niet om in parasympaticus ( ontspanning), het gevolg is chronische stress.
Het stressysteem kent geen onderscheid in het feit of iets vanuit binnen of buiten het lijf komt. Een prikkel door bijv. het continu piekeren in je hoofd of een overbelasting vanuit de buitenwereld bijv werk.
Het stressysteem zorgt ervoor dat je in werkelijke levensbedreigende situaties kunt overleven. Tijdens zo’n stress moment kan je geheugen zelfs even verbeteren. Het stressysteem is dus bedoeld voor een korte actie.
Als we nu als voorbeeld piekeren nemen dan is dit een opbouw tot actie, een aanleiding. Als we dus te maken krijgen met continu piekeren dan zitten we in een fase van continu actie, er is sprake van chronische stress als dit weken tot maanden duurt.
Als je dan bedenkt hoe het lijf reageert, dan kun je je voorstellen wat voor een impact het heeft op je lijf als deze denkt continu in actie te zijn.
Bij actie wordt bijv. de spijsvertering stil gelegd. Denk maar eens aan het feit als je een burn out hebt dat er dan vaak ook darmproblemen zijn.
Als het allemaal echt heel lang duurt, het gepieker, de stress, het idee dat het lichaam continu de boodschap van actie krijgt dan gaat het lichaam zich aanpassen. Denk aan;
Hyperventilatie = versnelde ademhaling
Hartproblemen = door continu verhoogde hartslag
Suikerziekte = door continu omzetting glucose
Blijvend hoge bloeddruk = continu verhoogde bloedtoevoer
Maag/darm problemen = door continu remming spijsvertering en peristaltiek
Overgevoeligheid voor licht = door continu vergroting van de pupil
De cortisol die de glucose weer op peil moet brengen
Door de verhoogde alertheid = moe / (bijnier)uitputting, burn out
Trombose = door de verkorte stollingstijd
Verstoorde vochtbalans = door (overmatig) zweten, klamme handen
Als je dan alleen al kijkt naar bijnieruitputting en de bijnieren als voorbeeld neemt. Deze zijn verantwoordelijk voor aanmaak van vele hormonen die weer vele organen voorzien. Te denken aan adrenaline = maakt lichaam klaar om te handelen en nonadrenaline = verantwoordelijk voor controleren van de bloeddruk.
Weer andere hormonen vanuit de bijnieren zijn verantwoordelijk voor het natrium en kalium gehalte op peil te houden, de koolhydraatstofwisseling en het aanvullen van de geslachtshormonen.
Psychisch zorgt chronische stress voor een kort lontje en kan zich steeds verder ontwikkelen. Te denken aan depressie, angsten, paniek, fobieën etc etc.
Dus onderschat alsjeblieft nooit de impact van stress! En vraag hulp. Of dit nu bij mij of een ander is. Wil het niet alleen doen!
Het is belangrijk om hier iets aan te veranderen, want vaak zit je in een vicieuze cirkel waar je zelf niet meer uitkomt.
De cirkel
Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.
Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.
Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
blijft mij overkomen, wat mij altijd overkomt.
Maar als ik nu mijn ogen sluit
en mijn ware zelf voel van binnen
dan kom ik deze cirkel uit
en kan ik steeds opnieuw beginnen.